+381 62 222 083 office@greener.rs

Uspostavljanje travnjaka sejanjem je svakako najekonomičniji način njegovog zasnivanja.  Medjutim, pre nego što započnete sa celokupnim postupkom morate znati da pravilno uspostavljanje travnjaka moze biti veoma veliki posao, što svakako zavisi od stanja zemljišta i tavnjaka koji trenutno imate kao i od željenog nivoa njegovog krajnjeg izgleda.

Ukoliko ne želite da vršite veće struktrune promene terena i značajnije promene njegove nivelacije već samo želite da unapredite i ulepšate izgled vašeg travnjaka potrebno je da razmotrite da li je nužno ponovo uspostaviti travnjak na celokupnoj površini ili je moguće fokusirati se samo oblasti koje su u veoma lošem stanju i koje su veoma vidljive (bodu oči). Postepenim fokusiranjem na manje celine i delove ćete značajno olakšati ceo postupak i obezbediti uspešnije sejanje i navodnjavanje posebno u uslovima tzv. ručnog zalivanja.

Ipak, bez obzira da li ste se opredelili za jednokratno ili postupno sejanje trave predlažemo vam da sprovedete sledeće korake:

1.Uklanjanje starog busena – u ovoj fazi je jako bitno uništiti i otkloniti busen lošeg kvaliteta kao i korove, što možete sprovesti kombinovanjem mehaničkih (npr. sekač busena) i hemijskih sredstava.

2.Nivelaciju terena – zatrpavanje ulegnuća i rupa kao i druge nivelacije koje su manjeg obima možete sprovesti sami korišćenjem lako raspoloživog alata.

3.Podizanje kvaliteta zemljišta – ovo je najbolja prilika da se podloga obogati dodavanjem djubriva, organske materije, kračnjaka…

4.Usitnjavanje zemljišta – neophodno je dobro usitniti podlogu i ukloniti kamenje, cigle, ostatke drugih biljaka koji su isplivali na površinu tokom postupka usitnjavanja.

5.Sejanje trave – nabavite najbolje seme koje možete da priuštite i razbacajte ga na površinu preporučenu od strane proizvodjača (a možete i nešto gušće) vodeći računa da ravnomerno rasporedite seme po celoj površini. Zatim površinu možete veoma blago pograbuljati i prevaljati kako bi obezbedili što bolje prijanjanje i klijanje.

6.Zalivanje – redovno i ravnomerno zalivanje je veoma bitno u ovom periodu, ali može biti izuzetno teško ukoliko ne posedujete ugradjen sistem za zalivanje. Naime, bez obzira na pažljivost i posvećenost, ručnim zalivanjem možete neke delove travnjaka previše ili premalo zalivati što može usloviti truljenje semena i klica odnosno sprečiti ili usporiti klijanje i nicanje na delovima ili celokupnom travnjaku.

7.Košenje – nakon što vaš novi travnjak dostigne visinu od oko 8-9 cm možete ga blago pokositi a već u narednom košenju možete ga kositi na željenu visinu. Naravno uvek vodite računa da ne otkosite više od 30% visine trave.

Nakon što ste zasejali travnjak možete uživati u njegovom izgledu ali se morate posvetiti njegovoj kontinuiranoj nezi.

Plugin Developer FantasticPlugins.com
Share This