+381 62 222 083 office@greener.rs

Ozelenjavanje obuhvata širok spektar aktivnosti na oplemenjivanju prostora vegetacijom i zelenilom. Pored tradicionalnog pristupa uređenju dvorišta, vrtova i javnih površina, inovativna arhitektonska rešenja podstakla su kreativni razvoj u pejzažnoj arhitekturi i industriji prilagođen modernim građevinama, urbanim sredinama i savremenom načinu života. Posledično razvijena su sveobuhvatna i integrisana rešenja namenjena ozelenjavanju krovova, zidova, terasa i drugih urbanih mikro celina koja sa sobom unose prirodu i očuvavaju ili unapredjuju funkcionalnost ovih prostora.

Postupak ozelenjavanja životnog ili poslovnog prostora je veoma kompleksan i protkan kreativnim izazovima ali i funkcionalnim, finansijskim i drugim ograničenjima. Ozelenjavanjem prostora suštinski trajno opredeljujemo izgled, ali i kvalitet sredine u kojoj živimo ili radimo i time možemo značajno unaprediti kvalitet naših života i doprineti boljem zdravlju i većem zadovoljstvu članova naše porodice ili našeg poslovnog tima. Shodno tome, a uzimajući u obzir i potreban obim ulaganja kao i rizike povezane sa izborom i prijemom sadnog materijala, neophodno je postupak uređenja zelenih površina pažljivo i stručno planirati i sprovoditi.

Najpre je neophodno identifikovati i jasno artikulisati potrebe korisnika budućeg zelenog prostora uključujući estetski aspekt, funkcionalnost, životne navike i slično. Takodje, veoma je važno razumeti ograničenja konkretne mikrolokacije na kojoj je prostor pozicioniran, a koja mogu uticati na izbor sadnog materijala ili način uspostavljanja zelenih površina.

Posebno je značajno da razumemo da uspostavljena zelena površina zahteva značajne napore i angažovanje kako bi održala ili dostigla željeni izgled i šarm. U ovom pogledu, neophodno je razmotriti finansijske mogućnosti ulaganja u automatizovan sistem za navodnjavanje ali kao i u ulaganje u odgovarajući sadni materijal.

Naime, dobro projektovan i instaliran sistem za navodnjavanje će značajno unaprediti izgled vašeg zelenila, osigurati njegovu dugovečnost i umanjiti obim našeg angažovanja. Ovakvim sistemom se mogu navodnjavati veće ili manje travnate površine (npr. korišćenjem tzv. „pop-up“ prskalica i rotora), drveće i žbunje sa posebnim potrebama za vodom (upotrebom specijalizovanih zalivnih komponenti), cvetne leje (korišćenjem orošivača, podzemnih i nadzemnih „kap-po-kap“ cevi), saksijsko i izdvojeno bilje (upotrebom mikrokapljača…).

Odabir sadnog materijala je svakako od presudnog značaja. On mora odgovarati estetskim i životnim potrebama korisnika ali mora biti prilagođen arhitekturi prostora, mikroklimatskim i drugim faktorima. Pored visinske stratifikacije, sadni materijal treba planirati i grupisati shodno njegovim potrebama u pogledu obima navodnjavanja, kao i strukture, kvaliteta i PH reakcije zemljišta i slično. Takodje, prilikom izbora sadnog materijala neophodno je da razmotrimo i potrebe biljaka za svetlom odnosno zasenom. Dodatno, neophodno je uzeti u obzir i brzinu rasta kao i konačnu visinu sadnica. Naime, nekada će nam trebati brzorastuće forme koje će u kratkom roku dostići željenu visinu i stvoriti potrebnu prirodnu pregradu. Medjutim, iako uglavnom jeftinije, brzorastuće forme ubičajeno zahtevaju permanentno održavanje, orezivanje i đubrenje što može zahtevati značajno angažovanje u periodu nakon ozelenjavanja.

Suštniski nemojte dozvoliti da ozelenjavanje i naknadno održavanje zelenila kao složeni i zahtevani procesi pretvore vašu ljubav prema prirodi u veliku obavezu i brigu.

Greener vam stoji na raspolaganju ukoliko tražite partnera koji bi vam zelenilom oplemenio životni prostor. Naši resursi su vam raspoloživi da dobro razumemo vaše potrebe i analiziramo vaš prostor a zatim razvijemo konkretan i prilagodljiv plan njegovog ozelenjavanja. Koristimo moderne programe koji će vam posredstvom jasne vizualizacije omogućiti da sagledate budući izgled vašeg prostora. Takodje, naše bogato iskustvo, profesionalni alati i oprema uz odabir sadnica visokog kvaliteta osiguraće dugotrajnost i lepotu vašeg zelenila.

Plugin Developer FantasticPlugins.com
Share This