+381 62 222 083 office@greener.rs

Travnjak je najčešće vizuelno najupečatljiviji i najznačajniji element Vašeg dvorišta, vrta ili druge zelene celine. Stoga je veoma važno pažljivo odabrati način njegovog zasnivanja uz korišćenje kvalitetnog busena izabranog prema Vašim potrebama i karakteristikama terena i mikrolokacije.

Uspostavljanje travnjaka postavljanjem tepih trave omogućiće Vam da veoma brzo počnete da uživate u lepoti zrelog travnjaka nečekajući uobičajeno vreme potrebno za zasnivanje travnjaka sejanjem.

Svakako da se najznačajnija prednost postavljanja tepih trave naspram sejanja ogleda u brzini uspostavljanja zrelog i izdržljivog travnjaka. Suštinski postavljanje tepih travnjaka predstavlja presadjivanje odraslog i zrelog busena, koji je odnegovan od strane profesionalnih uzgajivača, u Vaše dvorište. Na ovaj način za kratko vreme oplemenjujete Vaše dvorište ili drugu zelenu površinu kvalitetnim, zdravim i izuzetno lepim travnjakom.

Ipak, kako bi postavili tepih travu i započeli sa uživanjem u njegovim čarima neophodno je stručno i odgovorno sprovesti nekoliko veoma značajnih aktivnosti.

Najpre je veoma važno pripremiti zemljište. Ovo je najbolji trenutak da iznivelišemo teren i obogatimo zemljište i tako pružimo sve uslove travnjaku da dostigne punu lepotu.

Priprema terena je veoma Važna aktivnost za uspešno uspostavljanje travnjaka presadjivanjem busena odnosno postavljanjem tepih trave i obično uključuje sledeće najznačajnije korake koje treba pažljivo isplanirati i sprovesti:

  1. Rasčišćavanje terena od ostataka gradjevinskih materijala (drveta, betona, cigli…) i ostatke biljaka (korenja…)
  2. Uništavanje korova se uglavnom se sprovodi primenom neselektivnih herbicida i to najčešće u dve iteracije prskanja sa razmakom od 7 do 10 dana. Ova aktivnost je veoma bitna, jer sprečava izbijanje i povratak korova u novom travnjaku.
  3. Uklanjanje starog busena obuhvata mehaničke mere koje se najčešće sprovode nakon hemijskog tretiranja starog travnjaka i korova. Preporučujemo da se stari travnjak ukloni korišćenjem Sekača busena koji odseca stari busen do dubine od 3-6 cm koji se nakon toga jednostavno umota u rolnu i ukloni. Druga mogućnost, koja je zbog niže cene rasprostranjenija, jeste korišćenje freza i sitnjenje zemlje. Freziranje ima svojih prednosti ali veoma značajnu manu predstavlja činjenica da se teren nakon freziranja sleže naredne dve sezone što neminovno uslovljava pojavljivanje neravnina i ulegnuća bez obzira na dodatne mehaničke mere ravnanja i valjanja. U ovakvim ulegnućima, čak i blagim, zadržavaće se kišnica i te oblasti će biti natopljene, klizave i sklone oštećivanju.
  4. Djubrenje i podizanje kvaliteta zemljišta – ovo je najbolja prilika da se podloga obogati dodavanjem djubriva (posebno tzv. „Starter“ djubriva), organske materije, krečnjaka…
  5. Nivelisanje terena uključuje grubo i fino ravnanje terena kao i pravljenje blagih drenažnih kosina ali i zatrpavanje ulegnuća i rupa i slično.

Odmah po okončanju pripreme terena započinje se sa postavljanjem tepih trave. Veoma je bitno dobro i blagovremeno isplanirati i uklopiti aktivnosti pripreme terena i dopremanja „svežeg“ busena trave (travnatog tepiha) kako bi osigurali da tepih trava bude postavljena istog dana (u roku od 24h) od njenog inicijalnog podizanja i pripreme za dopremanje od strane profesionalnog proizvodjača. Sa druge strane, ogoljeno pripremljeno zemljište ne bi trebalo da više dana stoji izloženo spoljnim uticajima (npr. nanosima korovskog semena i sl.), velike kiše i jači vetrovi mogu narušiti nivelaciju terena i njegova hemijsko-biološka svojstva…

Postavljanje tepih trave treba sprovesti odmah nakon što je dopremljena. Na ovaj način nastojimo da smanjimo stres kome je trava kao biljka izložena i olakšamo travnatom busenu i korenu da se integriše na novom zemljištu.

Ubrzo nakon postavljanja travnatog tepiha, potrebno je obilato zaliti travnjak i tu aktivnost sproviditi jednako intenzivno narednih nekoliko dana. Uvek kada govorimo o zalivanju moramo da istaknemo da sistem automatskog zalivanja sa skrivenim „pop-up“ prskalicama obezbedjuje pravovremenu i adekvatnu disperziju vode i značajno pomaže i olakšava travnatom tepihu prijem u zemljište u Vašem dvorištu. Ugradnju ovog sistema treba planirati i najbolje sprovesti pre postavljanja tepih trave odnosno pre sejanja.

Prvih nedelju ili dve dana postavljenu tepih travu ne treba izlagati intenzivnom gaženju već joj treba dati vremena za prijem, pričvršćivanje za podlogu i nastavak rasta.

Ipak ubrzo po postavljanju busena trave moćićete da uživate u njegovim čarima, lepoti i funkcionalnosti.

Jednom uspostavljen travnjak zahteva kontinuiranu negu i pažnju, u suprotnom će ubrzo izgledati zapušteno, sporadično ogoljeno, neujednačeno, loše boje i zdravlja. U svakom slučaju, preporučujemo da upostavljanje travnjaka i njegovu i kasniju negu poverite našem stručnom i iskusnom osoblju.

Plugin Developer FantasticPlugins.com
Share This