+381 62 222 083 office@greener.rs

Sobne-saksije-sa-uloskom-i-drenazomDoprinos dugovečnosti

Izbor saksije odnosno obloge u koju će vaša biljka biti posadjena značajno i dugoročno će uticati na zdravlje i lepotu vaše biljke. Izgled, dizajn, materijal, boja saksije kao i njena uklopivost u vaš ambijent su svakako osnovni kriterijumi kojima ćemo se rukovoditi pri izboru saksije.

Ipak, kada biramo saksiju ili žardinjeru potrebno je uzeti u obzir i neke praktične aspekte koji mogu pozitivno uticati na zdravlje i razvoj biljke i koji nam mogu olakšati njeno održavanje.

Lepota, stabilnost i odmerenost

Najpre moramo istaći da saksija ili posuda mora biti dovoljno velika da biljci obezbedi stabilnost i dovoljnu ishranu i vodopropustljivost, kao i da zaštiti vaš pod od prljanja i vlage.

Veličinu saksije biramo u skladu sa zahtevima estetike ali i fizike jer na njen odabir značajno utiče visina biljke. Naime, što je biljka viša potrebna joj je veća posuda.

Takodje, obično biramo posudu (saksiju) koja je oko 5 cm šira u prečniku od plastičnog kontejnera u kome je biljka kupljena.

Adekvatna vlažnost osnova za zdravo bilje

Poroznost saksije kao i vodopropustljivost podloge su veoma bitni za zdravlje biljke, jer ako se voda dugo zadržava koren biljke će početi da truli. Poroznost materijala kao i otvor na dnu saksije upravo omogućavaju oticanje suvišne vode.

Medjutim, moderne saksije se zapravo sastoje od unutrašnje posude u koju će biljka biti posadjena (koja ima otvor na dnu) i dizajnirane spoljne obloge koja je nepropusna. Na ovaj način višak vode se iz unutrašnje posude izliva u veću, spoljnu posudu čime se sa jedne strane štiti parket, druga podna obloga ili polica u vašem prostoru ali se i akumulira višak vode koji se isparavanjem ponovo vraća u unutrašnju posudu. Na ovaj način se produžava period izmedju zalivanja i smanjuje potreba za održavanjem.

Dekorativni i praktični materijali

Najčešće se koriste saksije napravljene od plastike, gline i keramike, ali se neretko koriste i drugi materijali poput metala. Izbor se uglavnom bazira na izgledu i uklapanju u ambijent, ipak svaki od materijala ima svoje prednosti i mane.

Pomoćemo vam da napravite izbor koji će se najbolje uklopiti u vaš prostor, omogućiti pravilan razvoj biljke i biti praktičan za održavanje.

Plugin Developer FantasticPlugins.com
Share This