+381 62 222 083 office@greener.rs

Robinia Umbraculifera

Loptasti bagrem je zanimljivo, brzorastuće, listopadno drvo. Kuglasti bagrem intenzivnim rastom dostiže visinu i širinu od oko 6 metara. Odlikuje se loptastom krošnjom koja vremenom, ukoliko se na orezuje, poprima formu kišobrana.

Loptasti bagrem ima složene listove dugačke od 13 do 30 cm, koji se sastoje od višestrukih malih listića. Ovaj bagrem je veoma zanimljivog izgleda a tome doprinosi njegova pravilna forma krošnje koja je upotpunjena prijatnom zelenim listovima koji u jesen dobijaju žutu boju.

U pogledu kuglastog bagrema moramo spomenuti da su mu grane krte i mogu stradati od jačih vetrova. Kako bi ojačali strukturu grana i krošnje, potrebno je redovno sprovoditi mere orezivanja. Na ovaj način će krošnja zadržati pravilnu kružnu formu, a istovremeno će postati gušća i kompaktnija.

Loptasti bagrem ima jak koren koji je plitko pozicioniran pa može oštetiti ivičnjeke, trotoare i betonske staze.

Dodatno, iako nije izbirljiv u pogledu podloge i pozicije, najbolje uspeva na osunčanim mestima i propustljivim zemljištima. Takodje, preterano i svakodnevno zalivanje će loše uticati na izgled ovog bagrema.

Plugin Developer FantasticPlugins.com
Share This