+381 62 222 083 office@greener.rs

Liriodendron tulipifera

Liriodendron-tulipifera-leaf-flower-Tulipanovac-list-cvetTulipanovac je veliko, listopadno drvo koje može dostići visinu od preko 30 metara i prečnik stabla do 2 metra. Tulipanovac je prepoznatiljiv po lišću koje je neobičnog oblika i dostiže veličinu od 15 cm kao i po kupastim cvetovima širokim oko 4 cm i dugačkim do 6 cm.

Tulipanovac je drvo izuzetnog izgleda i veoma zanimiljivih detalja (listova i cvetova). U uredjenju manjih zelenih površina često se koristi Tulipanovac Festigiatum koji je nešto nižeg rasta i uže krošnje.

Najbolje uspeva na osunčanim položajima, može se saditi i u polusenci ali nikako u punoj senci. Takodje, prijaju mu vlažna ali propustljiva zemljišta.

Zbog svoje veličine uglavnom se koristi kao solitarni primerci ili u drvoredima na velikim površinama, saobraćajnice, parkove i dr. U uredjenju vrtova i dvorišta uglavnom se koriste manji varijateti ove vrste.

Obzirom da može razviti plitak, jak koren, Tulipan može oštetiti ivičnjake, staze i trotoare. Zbog ove karakteristike, Tulipanovac ne treba saditi u neposrednoj blizini ovakvih struktura.

Takodje, nije pogodan za parkinge je luči sirupastu supstancu koja može zaprljati vozila.

Plugin Developer FantasticPlugins.com
Share This