+381 62 222 083 office@greener.rs

Liquidambar styraciflua

Likvidambar je predivno drvo koje u prirodi dostiže visinu od preko 40 metara i širinu od oko 18 metara dok u gradskim vrtovima retko prelazi 20 metara visine.

Njegova krošnja je obično piramidalna ili izdužena a na jesen dobija prelep šareni kolorit. Naime, njegovi listovi dolaskom jeseni dobijaju crvene, narandžaste, žute i ljubičaste nijanse i ostavljaju veoma upečatljiv utisak.

Listovi likvidambara su široki i dostižu širinu od 10 do 18 cm, uobičajeno imaju pet režnjeva (kraka) i zvezdast oblik. Listovi mladih i odraslih sadnica ostaju na drvetu dugo u jesen i dobijaju fantastične jesenje boje.

Kada govorimo o njihovoj upotrebi u uredjenju vrtova, parkova, ulica i krajolika, treba istaći da se često koriste u uličnim drvoredima, manjim grupama ili ali i kao solitarne jedinke. U ovom pogledu treba napomenuti da površinski koren odraslog Likvidambara može oštetiti i podizati ivičnjake i staze. Stoga je potrebno njegov površinski koren kontrolisati i redukovati po potrebi (npr. na svakih nekoliko godina).

Likvidambar je izuzetno otporna vrsta, kojoj pogoduje plodno i vlažno zemljište, a toleriše i plavna područja.

Plugin Developer FantasticPlugins.com
Share This