+381 62 222 083 office@greener.rs

Iako mnogi iščekuju proleće kako bi posadili sadnice drveća i žbunja treba napomenuti da je jesen ipak idealan period za ovu aktivnost jer sadnja u ovom periodu godine omogućava dovoljno vremena korenovom sistemu da izraste pre vrelih letnjih meseci. Promocija i stimulisanje rasta i regeneracije korena sadnica je od presudnog značaja za uspešno primanje biljke.

Bez obzira da li smo se opredelili za kontejnerske sadnice ili sadnice sa busenom neophodno je dobro isplanirati postupak pripreme terena, nabavke i prevoza sadnica kao i samu sadnju. Uobičajeno, pravilno školovane kontejnarske sadnice bolje podnose sadnju i lakše i brže se primaju jer im korenov sistem najčešće nije redukovan (oštećen), kao što je to slučaj sa sadnicama iz busena. Naime, sadnice sa busenom se neposredno pre sadjenja otkopavaju i vade iz zemlje u kojoj su rasli u rasadniku. U postupku vađenja busen-sadnica nužno dolazi do redukcije korenovog sistema. Upravo zbog toga je ovim sadnicama uglavnom potrebno nešto više vremena da se regenerišu i dostignu željeni izgled nakon sadnje. Ipak, moderan način gajenja i školovanja biljaka obezbedio da redukcija korena bude minimalna i kod ovih sadnica.

Prohladno i kišovito vreme savršeno pogoduje sadnji drveća i smanjuje potrebu za dodatnim zalivanjem. U jesenjem periodu, kada su dani kraći a dnevne temperature niže, smanjuje se obim fotosinteze i zaustavlja rast izdanaka usled čega je biljkama potrebno značajno manje vode. Sa druge strane, uprkos postepenom padu temperature zemljište ostaje toplo što podstiče rast korena drveća.

Suštinski, jesenja sadnja omogućava bolji oporavak i rast korenovog sistema usled smanjenog nadzemnog rasta što je posebno značajno za sadnice koje sadimo sa busenom.

Plugin Developer FantasticPlugins.com
Share This