+381 62 222 083 office@greener.rs

Lepota, Praktičnost i Funkcionalnost

Iako se prilikom izbora saksije odnosno posude uglavnom fokusiramo na njenu lepotu i mogućnost uklapanju u poslovni i stambeni ambijent, ipak je potrebno uzeti u obzir i njihove druge osobine, poput veličine i materijala.

Naime, već smo naglasili da saksija mora biti dovoljno velika da obezbedi stabilnost biljci, ali ne sme biti prevelika jer će zadržavati previše vode što može ugroziti zdravlje korena biljke.

Takodje, svaki od materijala ima svoje prednosti i mane koje treba odmeriti prilikom izbora saksije. U praksi se najčešće koriste saksije napravljene od plastike, gline i keramike, ali se upotrebljavaju i drugi materijali poput metala, ratana i drveta.

Plastična praktičnost

Plastične posude su veoma praktične ali im mnogi zameraju da ne odišu prirodnim izgledom i toplinom. Takodje, plastika nije porozna, tako da plastične saksije i posude zadržavaju više vode i ne dopuštaju vazduhu da dopre do korena. Ipak, praktični razlozi doprineli su velikoj rasprostranjenosti plastičnih posuda. Naime, u odnosu na ostale materijale, plastične posude su elastičnije i otpornije na udarce, lakše su za rukovanje i pomeranje, jednostavnije za higijensko održavanje, raspoložive u velikom opsegu boja i oblika…

Moderna rešenja

Takodje, uvodjenje sistema dvojnih posuda i sistema za samozalivanje od strane velikog broja proizvodjača plastičnih saksija uslovilo je da se rizici od preteranog zadržavanja vlage u plastičnim posudama sve manje ističu kao mogući problem.

Dodatno, veoma je rasprostranjena praksa da se u ukrasne saksije od najrazličitijih materijala (keremike, gline, metala, drveta…) umeće unutrašnja plastična posuda u kojoj je posadjena biljka. Na ovaj način se olakšava njihovo pomeranje a može se uspostaviti i sistem produženog samozalivanja.

Prirodna toplina

Pored prirodnog izgleda, osnovna prednost glinenih saksija je njihova poroznost koja umanjuje opasnosti vezane za preterano zalivanje koje mogu biti svojstvene plastičnim, metalnim i saksijama od drugih nepropusnih materijala. Medjutim, iako poroznost pogoduje vašoj biljci, kontinuirano vlaženje (curenje) koje ona može izazvati loše će uticati na higijenu i izgled poda ili police na kojoj se aranžman nalazi. Stoga je potrebno koristiti unutrašnje posude ili kontejnere za sadnju biljke koji bi se nalazili unutar ukrasne glinene saksije. Glinene saksije često imaju jako zanimljive i dekorativne završne površine koje im daju veoma elegantan izgled u enterijiru.

Savremena tehnologija dovela je do stvaranja novih materijala koji kombinuju svojstva glinenih i plastičnih posuda dajući im topao i dekorativan izgled dopunjen funkcionalnim i praktičnim osobinama plastičnih posuda.

Moramo spomenuti i keramičke posude koje su izuzetno lepe i atraktivne a raznovrsnost njihovih oblika i boja omogućava im odlično uklapanje u svaki enterijer. Ipak, ovakve posude takodje nisu porozne i teške su za rukovanje.

Možemo vam pomoći da napravite pravi izbor saksije koji će sa pažljivo odabranom biljkom predstavljati atraktivan aranžman i odlično se uklopiti u vaš abijent.

Plugin Developer FantasticPlugins.com
Share This