+381 62 222 083 office@greener.rs

Ginkgo biloba

Ginkgo-biloba-leaf-Ginko-listGinko je izuzetno drvo koje spada medju najstarije vrste na svetu. Krakterišu ga veoma zanimljivi i upečatljivi listovi koji imaju jedinstveni oblik nalik elisama i lepezama. Dodatno, ovi listovi upečatljivog oblika u osnovi imaju lepu zelenu boju koja se preliva u zlatnu sa dolaskom jeseni. Krošnja muških biljki ima stubastu formu, dok je krošnja ženskih jedinki nešto šira.

Jedinstvenost ovog drveta ogleda se i u njegovoj specifičnoj klasifikaciji. Naime, ovo drvo ima brojnih sličnosti kako sa lišćarima tako i sa četinarima i cikadama usled kojih je najpre svrstavano u četinare a zatim u lišćare. Konačno ovo drvo je zbog svih svojih specifičnosti svrstano u „Ginkgophyta-e“.

Ginko dostiže visinu od preko 30 metara pa čak i do 40 metara dok mu širina prelazi 10 metara, a u starosti može razviti sablo prečnika od oko 4 metra.

Svojom lepotom i veličinom prosto dominira pejzažom. Izuzetno je dekorativan kao solitarno drvo ali i u manjim grupama.

Ipak, moramo naglasiti da ženske jedinke imaju mesnate plodove koji veoma neprijatno mirišu kada se počnu da se raspradaju i trule.

Ginko nije zahtevno drvo, uspeva na najrazličitijim podlogama i pozicijama, otporan je na mrazeve i gradska zagadjenja.

Lekovita svojstva ovog drveta su poznata i brojni preparati koji u svom nazivo sadrži i ime ovog drveta su dostupni u našim apotekama.

Plugin Developer FantasticPlugins.com
Share This